Nemzetiségi viselet

Fazekasbodai viselet

A fazekasbodai fiatal asszonyok és lányok viselete fehér sifon alsószoknyákból,  a jellegzetes  fehér virágcsíkos felsőszoknyából és a hozzá tartozó felsőrészből állt. A településen a barna, a kék, a zöld és a lila szín volt használatos.  A szoknyát és a felsőrészt is fekete csipke díszítette. A kötény fekete selyemből vagy bársonyból készült. A viselet része a gyöngyözött és csipkés  „ Tschepl”, a díszes nyakpánt a „Schmizl” és a nyaklánc.

A középkorú asszonyok színes felsőszoknyákhoz fehér csipkével díszített inget, fekete kötényt és hímzett vállkendőt hordtak, az ing nyakfodrát egy fekete gyöngyökkel kivarrt nyakpánt díszítette. Szívesen hordtak a kötényre tűzve egy hímzett zsebkendőt. A bársonycipő és a hímzett szalagos pacsker csak ünnepekkor került elő, hétköznap egyszerű fekete  pacskert viseltek.

Az idősebb asszonyok felső szoknyái fekete színű anyagból készültek, de igen szép és változatos  nyomott és hímzett mintákkal. Elterjedtek voltak a gyöngyvirágos, a lóherés, a szőlőmintás, és fekete alapon lila és kék selyemhímzésű anyagok, amelyekből vállkendők és fejkendők is készültek. A mellények díszítése fekete csipke, különleges gombok és zsinórok. A fejkendő alatt fehér csipkével  és csipkebetéttel varrt sapkát hordtak.

A gyerekek a felnőttekhez hasonló ruhákat kapták, de világos színekbe. A felsőszoknya általában világoskék az apró virágos fehér sordíszítéssel, a fehér mellény és kötény gazdagon hímzett  világoskék és sötétkék színnel, a fejdísz színes gyöngyökkel és csipkebetéttel, és elmaradhatatlan a kis hímzett zsebkendő.

A férfiak viselete igen egyszerű. Az ünnepi fekete öltöny fehér vászoninggel és kalappal.

A kisgyerekeket a csíkos hordozó kendőben mindenhová magukkal vitték. Nagyon sok féle csíkozással  látható a kiállításunkon.

viseletek